12 Ocak 2016 Salı


Sevgilim bazen abartıp 2 kişilik çekirdek ailemize 3 Kg balkabağı alabiliyor, bu durumda ben de bir kısmı ile kabak tatlısı, fazla kısmı ile de enfes bir pasta hazırlıyorum.

Dilerseniz 1 Kg kabak alın ve yapın, dilerseniz de fazla olan kabak tatlınızdan ayırıp, rondodan geçirip sos olarak hazırlayın pasta için.


Her zaman pandispanya hazırla, muhallebi hazırla diye fazlaca zaman olmuyor bu durumda da hazır pandispanya ve pasta kreması hayat kurtarıyor :)

Altta tarifini verdiğim pasta keki ve muhallebiyi diğer pastalarınızda da içinize sinerek kullanabilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun...


Malzemeler

Bak Kabağı Sosu için malzemeler;
1 Kg bal kabağı
2 Su bardağı şeker

Hazırlanışı

Mümkünse bir gece önceden yıkayıp, dilim dilim kestiğimiz kabakları, şekerleyerek ağzı kapalı bir tencerede bekletelim. 

Sabah suyunu salınca yumuşayana kadar pişirelim, suyun bir kısmını ayırıp, rondodan geçirelim. 

Eğer ki biraz daha sulanması gerekirse ilave ederiz, eğer tüm suyu ile rondo yaparsanız  pasta için çok cıvık olabilir, kontrollü ekleyelim


Pandispanya Malzemeleri
5 Adet yumurta
1 Tutam tuz
2,5 Çay bardağı dolu dolu şeker (230 Gram)
3 Çay bardağı tepeleme un (165 Gram)
2 Yemek kaşığı kaynar su
1 Paket kabartma tozu


Not: Eğer ki kakaolu pandispanya yapmak isterseniz;  tariften 2 yemek kaşığı tepeleme unu çıkarıp, aynı miktarda kakao eklemelisiniz.

Muhallebi için Malzemeler

1 Litre süt (günlük süt kullandım)
4 Yemek kaşığı un
2 Yemek kaşığı nişasta (buğday nişastası kullandım)
1 Su bardağı toz şeker
1 Adet yumurta sarısı
1 Yemek kaşığı tereyağı
1 Paket şekerli vanilin

Diğer Malzemeler
6 Yemek kaşığı süt
Rulokat (etrafını saracak kadar, dilerseniz kedi dili de olur)
Tart jölesi (dilerseniz 2.5 çay bardağı su+2 yemek kaşığı şeker ile hazırlayabilirsiniz)

2-3 yemek kaşığı damla çikolata
Süslemek için hindistan cevizi, ceviz, parça kabak tatlısı vs


Pandispanyanın Yapılışı (Ben 26 cm'lik kelepçeli kalıp kullandım)

*Öncelikle yumurtaların sarılarını bir kaba, beyazlarını ayrı başka bir kaba koyalım.
*Beyazlarının içine bir tutam tuz atarak, köpük köpük, kar gibi olana kadar mikserle çırpıyoruz. 
*Ayrı bir kapta duran sarılarının içine şekeri koyarak çırpmaya başlayalım, içine 2 yemek kaşığı kaynar suyu da ekleyip rengi iyice açılana kadar çırpmaya devam edelim. (Kaynar su şekerin daha rahat erimesini sağlayacak)



PANDİSPANYA, PASTA KEKİ, NE PİŞİRSEM, PASTA, ÇİLEKLİ, KEK NASIL KABARIR, İPUÇLARI, YUMURTA, KUTLAMA, SÜRPRİZ, ANNELER GÜNÜ, HEDİYE

*Unu ve kabartma tozunu eleyip, içerisine; yumurta sarıları ve beyazlarının olduğu iki karışımı da ekleyelim. Mikserle yaklaşık 1-2 dakika çırpalım.



PANDİSPANYA, PASTA KEKİ, NE PİŞİRSEM, PASTA, ÇİLEKLİ, KEK NASIL KABARIR, İPUÇLARI, YUMURTA, KUTLAMA, SÜRPRİZ, ANNELER GÜNÜ, HEDİYE

*Kek kalıbımızı tereyağı ile yağlayıp, hafifçe unlayalım, ardından silkeleyelim. Kenarlarına serpmeyi unutmayın ki kolay çıksın.
*Karışımımızı tepsiye döküp, masaya birkaç kez vurarak içindeki hava kabarcıklarını çıkaralım ki, yamuk yumuk kabarmasın.
*Tepsiyi soğuk fırına atalım. 
*Kenarlarından kabarmaya başlayıncaya kadar 200 derecede, sonrasında ise 150 derecede, pembeleşinceye kadar pişirelim. (Benimki fırına koyduğum ilk andan itibaren 45-50 dakikada pişti) 
Piştiğini düşündüğümüz an kürdanı keke sokup hamursuz çıktığını görüp emin olalım.
*Keki fırından çıkardıktan sonra kenarlarını kürdan yardımı ile sıyırıp, temiz bir bezin üzerine ters çevirelim.
*Soğuduktan sonra enine 2 parçaya bölelim. Kenarlarından bıçakla kesip, gerisini iple keserseniz daha kolay olacaktır.

Sünger gibi, fısır fısır, lezzetli pandispanyamız da hazır. 

Muhallebinin Yapılışı

*Çelik tencereye süt, yumurta sarısı, şeker, un, nişastayı koyup çırpma teliyle karıştırıyoruz.
*Orta ateşte sürekli çırpma teliyle karıştırarak pişirelim, kaynadıktan 2 dakika sonra ocaktan alabiliriz.


PASTA TARİFİ, ÇİLEKLİ PASTA, PASTA SÜSLEME, NE PİŞİRSEM, İKRAM, ÖNCEDEN HAZIRLAMA, SÜSLEME, ÇİLEK, MEYVE TATLISI, İKRAM, DOĞUM GÜNÜ, SÜRPRİZ, KUTLAMA, HEDİYE, RULOKATLI PASTA, NE PİŞİRSEM

*İçine tereyağı ve nişastayı atıp mikserle pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 3-4 dakika mikserle çırpıyoruz.
*Soğuyana kadar ara sıra karıştıralım ki kabuk tutmasın.


Pastanın Hazırlanışı


*Soğutup kestiğimiz kekin alt kısmını servis tabağımıza koyalım. 3 Yemek kaşığı süt ile ıslatalım
*Üzerine muhallebinin yarısını sürelim ve damla çikolataları serpiştirelim. Ardından hazırladığımız kabak sosunun yarısını dökelim. 

*Diğer kekimizin iç kısmını 3 yemek kaşığı süt ile ıslatalım ve ıslattığımız kısım alta gelecek şekilde, pastamızın üzerine koyalım. Muhallebi ve kabak sosunu düzgünce en üste yayalım. Kenarlarına hafifçe muhallebiden bulaşsın ki rulokatlar düzgünce yapışabilsin.
*Kenarlarına tek sıra halinde rulokatları dik olarak dizelim. Bir kurdele yardımı ile şeklini bozmadan sıkalım ki durdukça dağılmasın.
*Tart jölesini tarifine uygun şekilde hazırlayalım, iyice soğuyup katılaşmadan pastamızın üzerine sürelim. Her yerine değmesine özen gösterin. Hem parlak gösterecek hem de kararmasını engelleyecektir.
Ben üzerine bonibon da koydum fakat bir süre sonra boyasını saldı, siz dilerseniz pişimi kabak parçaları ile, dilerseniz ceviz, bisküvi yada hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.


*Mümkünse üzerini kapatıp birkaç saat dolapta bekletelim.



Afiyet olsun...




Notlar:
-Pandispanyayı hemen kullanmayacaksanız, iyice soğuttuktan sonra güzelce sarıp buzluğa atabilirsiniz, misafir geleceği zaman daha pratik olacaktır.
-Kek düşük ısıda içini çeke çeke pişiyor, biraz uzun sürüyor fakat sonuç mükemmel. 
-Tarifte yumurtanın sarısı ile beyazını ayrı ayrı çırpmanızı önerdim çünkü bu şekilde daha güzel kabarıyor.
-Eğer fırından çıktıktan sonra sönüyorsa ununu az koymuşsunuz demektir.


Elinizden yemek yiyenleriniz ve iltifat edenleriniz bol olsun...


Keyifli sofralar dilerim...


Tagged: , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder

Beğendin mi? Fikrini benimle de paylaş lütfen :)

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bumerang - Yazarkafe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...