2 Temmuz 2015 Perşembe


Bugün sevgili oğlum Armi ile beraber sizler için Erikten bir sürü lezzet hazırladık. Neden hepsini aynı postta anlattım çünkü
erikleri içine koyarsanız hoşafı, koymazsanız Erik suyu, koymadığınız erikleri şekerle kaynatırsanız da marmelatı oluyor, işte bu yüzden hepsi aynı tarifte :)

Bildiğimiz gibi hoşaf; kuru meyvelerin kaynatılarak hazırlanması, komposto ise; taze meyvelerin. Önceden ben hepsini birbirine karıştırırdım.

Haydi kolay gelsin hamarat hanımlar...

Erik kompostosu

Malzemeler
2 Kg erik (sarı yada kırmızı)
12 Su bardağı su
4 Su bardağı toz şeker
1 Adet çubuk tarçın
5 Adet karanfil


Yapılışı

*Erikleri güzelce yıkayıp saplarını ayıklıyoruz.
*Geniş bir tencereye 12 bardak suyu ve erikleri koyup 10-15 dakika (erikler yumuşayana kadar) kaynatıyoruz.


*Ardından eriklerimizi tencereden kevgir yardımı ile alıp ılınmasını bekliyoruz. Ilınınca kabuklarını kolayca soyabilirsiniz, içmesi daha rahat olacaktır. Erikleri almamızın sebebi, suyu kıvamını alıncaya içinde kaynatmayarak, erimelerinin önüne geçmek.


*Bu arada suyunun içine şekeri, tarçın ve karanfilleri atıp 10 dakika kadar kaynatıyoruz.
*En son olarak da kabukları soyulmuş eriklerimizi de suyun içine atarak, soğutup servis yapıyoruz.


Erik Suyu

Malzemeler
2 Kg erik (sarı yada kırmızı)
12 Su bardağı su
4 Su bardağı toz şeker
1 Adet çubuk tarçın
5 Adet karanfil

Yapılışı

*Erikleri güzelce yıkayıp saplarını ayıklıyoruz.
*Geniş bir tencereye 12 bardak suyu ve erikleri koyup 10-15 dakika (erikler yumuşayana kadar) kaynatıyoruz.


*Ardından eriklerimizi süzgeçin üzerine alıyoruz, altına da temiz bir kap koyuyoruz. Kaşık yardımıyla ezerek süzgeçten geçiriyoruz, çekirdekleri ve kabukları süzgecin üzerinde kalıyor.


*Bu arada suyunun içine şekeri, tarçın ve karanfilleri atıp 10 dakika kadar kaynatıyoruz.
*Süzgeçten geçirilmiş eriklerimizi suyun içine atıyoruz, posalı erik suyumuzu, soğutup servis yapabiliriz.

Dilerseniz benim gibi erikleri kevgirden geçirdikten sonra içine atmayarak ondan da marmelat yapabilirsiniz. Biz erik suyunu posasız olarak yemeklerin yanında içiyoruz, marmelatları da kahvaltı da afiyetle tüketiyoruz. Tek taşla 2 kuş dedikleri bu olsa gerek :)




Erik Marmelatı

Malzemeler
2 Kg erik (sarı yada kırmızı)
4-5 bardak su (tencerede eriklerin üzerini örtecek kadar)
4,5 Su bardağı toz şeker
Yarım limonun suyu

Yapılışı

*Erikleri güzelce yıkayıp saplarını ayıklıyoruz.
*Geniş bir tencereye erikleri ve üzerini örtecek kadar suyu koyup 10-15 dakika (erikler yumuşayana kadar) kaynatıyoruz.
*Ardından ocağı kapatıp, eriklerimizi süzgeçe alıyoruz,  altına temiz bir tencere de koyarak süzgeçten geçiriyoruz, çekirdekleri ve kabukları süzgeçin üzerinde kalıyor.


*Tenceredeki eriklerin üzerine 4,5 Su bardağı şekeri ilave edip, karıştırıyoruz ve pişmeye bırakıyoruz.
*Kıvamını almaya yakın limon suyunu da içine koyup, 5 dakika daha kaynatıyoruz. Benim yaklaşık yarım saat sürdü pişmesi, kıvamını ayarlarken soğuduğunda daha da sertleşeceğini unutmayın derim ben.
*Kavanozlara koyup hemen kullanacaksak soğuyunca kapağını kapatıyoruz.
Hemen kullanmayacaksak kavanoza sıcakken koyup, metal kapağını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz ki vakumlama yapsın.


Evetttt harika bir marmelatımız oldu, afiyetle yemeniz dileğiyle...



Not:
Bu arada marmelata limon suyu koymazsak ve daha sıvı iken ocağın altını kapatırsak, soğuyunca sulandırıp içebiliriz. Bu şekilde de Erik konsantresi elde etmiş oluruz.


Keyifli sofralarınızın olması dileğiyle :)

Tagged: , , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder

Beğendin mi? Fikrini benimle de paylaş lütfen :)

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bumerang - Yazarkafe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...