21 Mart 2014 Cuma


İskender Kebabı bizim vazgeçilmezlerimizden. Sevgiliye sürpriz olarak evde hazırlamaya karar veriyorum. Aman da aman bir iltifatlar ki sormayın. Bu tariften sonra, evde adım; Şef olarak değişti :)
Bu tarifi dilerseniz hazır dönerden de yapabilirsiniz. Fakat doğalı, en iyisidir diye düşünüyorum :)


Orjinal iskender olsun istiyorsanız biraz uğraştırıcı çünkü her malzeme ayrı ayrı hazırlanıyor. Eee biraz da bulaşık çıkıyor elbette :) Ama değer mi derseniz; kesinlikle değer...

Malzemeler

Döner için
400 Gram dana bütün et (doğranmamış)
2 Yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, Kekik

Sos İçin
1 Yemek kaşığı sıvı yağ
1 Yemek kaşığı tereyağı
1 Yemek kaşığı domates salçası
1 Su bardağı rendelenmiş domates
1 Su bardağı sıcak su
3 Yemek kaşığı ketçap
Tuz

Tabağa konacak Pilav için malzemeler
1 Su bardağı pirinç
1 Yemek kaşığı tereyağı
1 Yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 Su bardağı kaynar su
1/2 et bulyon
Tuz

Diğer Malzemeler
2 Adet sivri yeşil biber
2 Adet domates
Kızartmak için yağ

Altı için
2 Adet tırnaklı pide
2 Yemek kaşığı tereyağı

Üstü için
Yoğurt
1 Yemek kaşığı tereyağı


HAZIRLIK

*Öncelikle eti dondurmamız gerekiyor ki kolayca kesilsin. Ya bir gün önceden koyup, yapacağımız zaman dışarı çıkarıp yarım saat bekleteceğiz, ya da aldığımızda dondurucuya koyup kesmesi kolay hale gelene kadar yaklaşık 1-1,5 saat buzlukta tutacağız. Karar sizin...


*Pirinci ayıklayıp, nişastası çıkana kadar güzelce yıkıyoruz. Üzerine sıcak su ve tuz koyup yarım saat kadar bekletiyoruz.

*Pideleri 2 parmak genişliğinde kare kare doğrayalım



YAPILIŞI

*Donuk eti ince ve uzun dilimler halinde (döner keser gibi) kesiyoruz.



*Teflon geniş bir tencereye dizip, kapağını kapatıyoruz, yumuşayana kadar yani suyunu salıp tekrar çekene kadar hiç çevirmeden pişiriyoruz. (Kontrol edelim yumuşamadıysa biraz kaynar su ilave edebiliriz)



*Etler pişerken sosumuzu ve pilavımızı hazırlayalım.

SOS: Yağları koyup salçanın kokusu çıkana kadar kavuruyoruz, üstüne domates rendesini ve sıcak suyu koyup kaynatıyoruz. Ocaktan almaya yakın ketçap ve tuzunu ilave ediyoruz. Sos hazır :)

PİLAV: Sıcak suda bekleyen pirinçleri süzüyoruz. Tencereye yağları koyup pirinci kavuralım, bulyonu ezip karıştıralım, ardından sıcak suyu ve tuzunu ilave edip kapağını kapatalım. En kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Pilav da hazır.

*Kızgın yağın içinde önce biberleri, ardından da 4 e böldüğümüz domatesleri kızartalım (tabağa koyacağız)



*Tencereye 2 kaşık tereyağını koyup, doğranmış pideleri kavuralım.


Bu arada geniş tabaklarımızı (mümkünse kayık tabaklarımızı) hazırlayalım, fırını 50 dereceye getirip içinde tutalım ki soğutmasın yemeğimizi :)

*Tavaya 2 kaşık sıvıyağ+2 kaşık tereyağı koyalım etlerimizi yerleştirelim, etlerin üzerine tuz ve kekik serpelim.Hafifçe kızarsınlar

Sıra yerleştirmeye geldi;
*Isınan tabaklarımıza önce kızarmış pideleri koyalım, sosu üzerine gezdirelim ve üzerini etlerimizle kaplayalım.
*Tabağın bir kenarına yoğurt, diğer kenarına da pilavı koyalım. Bu arada; dilerseniz yoğurdu, pide ve sosların üzerine yayıp, üstünü et ile kaplayabilirsiniz.
*Etlerin üzerine yine sostan koyalım, kızdırdığımız tereyağını da döküp, domates ve biberle süsleyelim.




İşte bu kadar...

Mutlaka deneyin, sonra da oturup iltifatların keyfini çıkarın.


Şimdiden afiyet olsun...


Tagged: , ,

2 yorum:

  1. Çok severim. Ben genelde tavukdan yapıyorum o da çok güzel oluyor.
    Ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Gülaycım:) Tavuk da deneyeyim bir dahaki sefere

    YanıtlaSil

Beğendin mi? Fikrini benimle de paylaş lütfen :)

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bumerang - Yazarkafe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...